sobota, 19 października 2019

Zupa z maślaków.

Zupa z maślaków zabielana śmietanką. 
Zupy z grzybami leśnymi najczęściej pochodzą z prostej, ubogiej kuchni wiejskiej. Nie ma tu nic wyszukanego tylko kilka zwykłych składników, a efekt jest przepyszny.
Podobną zupą do tej z maślaków jest zalewajka z grzybami, również pochodząca z kuchni regionalnej.




Składniki:


  • 3 szkl. obranych i pokrojonych maślaków
  • 2 szkl. pokrojonych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora (jasna część)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 %
  • 2 litry mocnego bulionu warzywnego 
  • 1/2 łyżeczki cząbru lub majeranku  
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
  • Zagotować bulion dodać pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pora. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
  • Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojone maślaki i gotować jeszcze 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać śmietankę i majeranek. Przyprawić zupę solą i pieprzem ziołowym do smaku.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz