sobota, 14 października 2017

Kopytka z sosem pomidorowym.

Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. 
Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi. 
Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem,  pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników.

Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą.
Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.




Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli


Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 szkl. pokrojonych dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

do podania - żółty ser (u mnie parmezan)


Przygotowanie kopytek:

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  • Po ugotowaniu odcedzić i ugnieść na gładką masę tłuczkiem lub praską do ziemniaków.
  • Masę ziemniaczaną pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Następnie dodać jajka, sól i połowę mąki - zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni dodać więcej mąki.
  • Z ciasta formować wałeczki 2 cm szerokości, lekko spłaszczyć i pokroić na niewielkie kopytka.
  • Kopytka gotować partiami w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. Gotować na niewielkim ogniu.
  • Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać sos pomidorowy i posypać utartym serem.


Przygotowanie sosu pomidorowego

  • Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić pomidory na niewielkie kawałki. Jeśli używasz pomidorów z puszki też je drobno pokrój.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
  • Następnie dodać pokrojone pomidory, dużą szczyptę soli, cukier i suszone oregano. Dusić pomidory na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, aż rozpadną się niemal zupełnie. 
  • Zmiksować sos na gładko, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Jeśli sos będzie za mało gęsty, pogotować jeszcze kilka minut.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Narobiłaś mi smaka na takie kluski! Pyszności :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń