wtorek, 9 sierpnia 2016

Kiszone warzywa na zimę.

Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. 
Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam aby warzywa pięknie się zabarwiły.
Efekt końcowy sfotografuję za kilka dni i wtedy przekonacie się jak wyglądają ogórki w kolorze buraczkowym;)

                     

Warzywa po ukiszeniu

Składniki na 5 litrowy słój:
  • 6-9 ogórków gruntowych
  • 1/2 kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (zielona, żółta)
  • 2 buraki
  • 5 średnich patisonów
  • 1 duża główka czosnku
  • kilka liści chrzanu
  • kilka kwiatostanów kopru
zalewa - składniki na jedną porcję, na 5 l słój potrzeba 2 lub 3 porcji:
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 i 1/3 łyżki soli (konieczne sól kamienna niejodowana)
Przygotowanie:
  • Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki.
  • W wyparzonym wrzątkiem słoju , układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper.
  • Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć.
  • Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. 
  • Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz