wtorek, 29 września 2015

Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi.

Grzybobranie, to narodowy sport Polaków. Mimo tegorocznej suszy, sezon udało się rozpocząć zebraniem koszyka grzybów. Część grzybów zamroziłam, a z pozostałych przygotowałam quiche z farszem grzybowo-jajecznym. Jest to niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa. Najbardziej  pracochłonne jest dokładne oczyszczenie grzybów, przecież nikt nie lubi zgrzytającego w zębach piasku. Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego.

Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem.





Składniki:
  • 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki)
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka eko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2  łyżki oleju
  • 1/2 suszonego lub świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona do przyprawienia farszu do smak
  • gotowe ciasto francuskie

Przygotowanie:
  • Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek.
  • Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
  • Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i suszonym rozmarynem.
  • Wystudzić usmażone grzyby i dodać rozbite jajka. Tak powstały farsz, lekko doprawić solą i pieprzem.
  • Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia lub folia aluminiową i zrobić obciążenie np. wysypać nasionami suszonej fasoli.
  • Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, lekko przestudzić.
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. 
  • Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek.
  • Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Mniammm!
    Uwielbiam grzyby, zwłaszcza świeże i takie dania teraz mogę jadać codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm!
    Uwielbiam grzyby, zwłaszcza świeże i takie dania teraz mogę jadać codziennie.

    OdpowiedzUsuń