czwartek, 4 grudnia 2014

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów.
Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy i objawy alergii pokarmowej. Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół. 
Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup.
Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich kluseczek znajdziecie tutaj.








Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • sól (w takiej ilości, aby woda była lekko słona)
  • 1 czubata łyżka masła 
Uwaga!, aby polenta się udała, trzeba składniki odmierzyć w proporcjach podanych w przepisie


    Przygotowanie:
    • Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło.
    • Do wrzącej wody wsypać kaszkę i dokładnie mieszać. 
    • Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać kaszę, aby nie przywarła do dna garnka. Gotować ok. 15 minut.
    • Ugotowaną polentę, przelać do płaskiego naczynia, przelanego wodą lub natłuszczonego. Wyrównać powierzchnię polenty za pomocą łyżki zmoczonej w wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
    Smacznego

    2 komentarze:

    1. ja osobiście uwielbiam kaszę kukurydzianą, świetnie się sprawdza na słodko i jako dodatek do dań głównych :)

      OdpowiedzUsuń