czwartek, 31 lipca 2014

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis.
Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Marynujemy grzyby leśne, ale można użyć również pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na  niewielki śluz jaki wydzielają. 

Składniki:
  • Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki)
  • sól 
  • do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu
Zalewa:
  • 450 ml octu spirytusowego (10%)
  • 50 ml wody
  • 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
  • Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć.
  • Przełożyć grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona.
  • Gotować grzyby  na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
  • W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
  • Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotować i wyłączyć gaz. Zalewy nie trzeba dłużej gotować.
  • Ugotowane grzyby odcedzić na sicie i gorące nakładać do słoików. Grzyby powinno się nakładać luźno, nie ugniatać w słoiku.
  • Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.


4 komentarze:

  1. Witam czy z maslakow powinno zdejmowac sie skorke z kspeluszy?bo podobno jest nie zdrowa ze wzgledu na sluz ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, z kapeluszy maślaków trzeba usuwać skórkę.
    Na skóre znajduje się śluz mocno pęczniejący pod wpływem wilgoci. Nasz organizm nie trawi tej substancji i zjedzenie maślaków, z których nie zdjęto skórki może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Skórka maślaków nie jest trująca, ale może zaczopować przewód pokarmowy.
    Jest jeszcze inny sposób pozbycia się śluzu z maślaków. Należy moczyć je przez kilkanaście godzin w 10% solance, która rozpuści śluz. A następnie kilkakrotnie wypłukać w dużej ilości wody. Tak można poraktować malutkie maślaczki przeznaczone do marynowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mysle ze moje grzybki sie nie nadaja bo sa juz w sloikach a nie obralam ich 😪😪dziekuje bardzo za odpowiedz przyda sie na przyszly raz😔😔

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń