wtorek, 15 lipca 2014

Młoda kapusta z koperkiem, lekko zakwaszana

Trudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do młodych ziemniaczków jak młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo.
Młodą kapustę najbardziej lubię z dużą ilością koperku, z lekko maślanym posmakiem. Co najważniejsze jest zakwaszona sokiem z cytryny i dzięki temu wspaniale smakuje.





Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 kostka bulionowa warzywna bio
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku
  • ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:
  • Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę.
  • Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości.
  • Odcedzić kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę wywaru z kapusty.
  • Rozpuścić w garnku masło i jeśli kapusta ma być nieco bardziej gęsta, dodać mąkę.
  • Dodać wywar z gotowania, kapustę i drobno pokrojony koperek. 
  • Dusić kapustę przez ok. 5 minut, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą i kolendrą.
  • Po wyłączeniu gazu, dodać do kapusty sok z cytryny.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz