środa, 27 listopada 2013

Kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia to świetna propozycja na obiad lub kolację. Są pyszne na ciepło i zimno.
Kotleciki można podawać w bułce z warzywami i majonezem, jak burgery rybne.


Składniki:
  • 2 średnie płaty łososia bez skóry
  • 2 cienkie dymki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy np rosyjskiej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Oszczyścić łososia, usunąć ości. Pokroić na małe kawałeczki 1/2-1 cm.
  • Do łososia dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
  • Jeśli nie ma pewności co do przyprawienia, usmażyć na patelni mały kotlecik i spróbować.
  • Odstawić łososia do schłodzenia w lodówce przez 1/2 godziny.
  • Następnie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
  • Smażyć na rumiano, na średnio rozgrzanej patelni.
Smacznego

wtorek, 26 listopada 2013

Paszteciki z brązową soczewicą

Paszteciki z soczewicą doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub podać do piwa. 



Składniki:
  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • tymianek suszony
  • majeranek suszony
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • żółtko jaja do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
  • Ugotować soczewicę do miękkości.
  • Podsmarzyć cebulę na oleju.
  • Soczewicę i cebulę rozdrobnić malakserem.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić solą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem. Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty. 
  • Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.
  • Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
  • Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Każdego pasztecika posmarować rozbitym żółtkiem i posypać czarnuszką.
  • Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego

Przepis dodaję akcji kulinarnej Soczewica 2

poniedziałek, 25 listopada 2013

Kruche ciasteczka z migdałami i lawendą

Kruche ciasteczka o delikatnym maślanym smaku z nutą lawendy. Ciasteczka pełnię smaku i kruchość osiągają po kilku dniach przechowywania w pudełku.


Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki suszonej lawendy
  • garść migdałów ze skórką
Przygotowanie: 
  • Z wszystkich składników z wyjątkiem migdałów, zagnieść ciasto.
  • Przełożyć ciasto do torebki foliowej i schłodzić w lodówce.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, wycinać ciasteczka za pomocą foremki.
  • Ułożyć ciasteczka na blaszce, wyłożej papierem do pieczenia. 
  • W każdym ciasteczku położyć migdał i lekko docisnąć.
  • Ciasteczka piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego

niedziela, 24 listopada 2013

Szarlotka tatrzańska

Nie jestem fanką słodkich wypieków, dlatego nie często piekę ciasta. Jednak szarlotkę robię z wielką przyjemnością, przepis na nią udoskonalałam od dawna. Ostatecznie, ciasto jest wg przepisu mojej mamy, jabłkowe nadzienie mojego pomysłu.
Nieskromnie nazwałam szarlotkę wg tego przepisu - tatrzańską, bo smakuje jak szarlotka serwowana Nad Morskim Okiem.



Jabłkowy środek:
2 kg szarej renety
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki mąki

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (robię to przy pomocy robota kuchennego).
W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.

Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru
3 żółtka
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie: 
Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Do mąki dodać schłodzone masło, śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do plastikowej torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta. 
Piec ok 10 minut.
Masę jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma jabłka.
Piec 30-40 minut do zrumienienia.

Smacznego

                      Przepis dodaje do akcji Nie byle jaka szarlotka


  

sobota, 23 listopada 2013

Aromatyczny pasztet z selera

Przeglądając przepisy na pasztet z selera, nie znalazłam takiego, który pasował do mojego gustu kulinarnego. Przygotowałam własną wersję tego pasztetu, który jest mocno przyprawiony, wyrazisty i bardzo smakowity.





Składniki:
  • 2 duże selery korzeniowe
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka eko
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 -2  łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony- raczej więcej niż mało

Przygotowanie:
  • Selery ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule podsmażyć na maśle, ostudzić, dodać do selera.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do selera.
  • Dodać jajka, płatki jaglane i przyprawy.
  • Aby przekonać się czy pasztet jest wystarczająco przyprawiony, podsmażam na patelni łyżkę masy na pasztet - robię mały kotlecik. Dzięki temu można sprawdzić jaki będzie smak pasztetu po upieczeniu.
  • Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego

Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem

Kiedy chcę przygotować ciepłą kolację, to najczęściej sięgam do przepisu na tartę. Bazą jest ciasto z mąki amarantusowej i dowolnej mąki pełnoziarnistej. Wystarczy zagnieść ciasto i wykleić nim formę do tarty, bez konieczności schładzania. Do wypełnienia tarty używam 2-3 składników i kilku jajek, nie dodaję sera (żeby nie było zbyt kalorycznie;). Robiłam wiele wersji tarty na tym rustykalnym spodzie, najbardziej lubiane to ze szparagami, z kurkami, z porem, z klopsikami.
Tarta z marchewką i fenkułem jest delikatna w smaku, lekko słodka, bardzo lubiana przez dzieci. Mnie najbardziej smakuje, dzień po upieczeniu, wtedy ciasto jest miękkie, a wszystkie składniki bardziej wyraziste. 
Proponuję nie podawać tarty zaraz po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakuje gdy jest lekko ciepła.



czwartek, 21 listopada 2013

Spaghetti z sosem truflowym

Pomysł na makaron z sosem truflowym jest bardzo smaczną pamiątką z wakacji z Chorwacji. Przechadzając się po Rovnji zewsząd dochodził bardzo specyficzny zapach trufli. Szczerze mówiąc zapach niezbyt ładny;) Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Nie będę opisywała smaku, tym bardziej aromatu, trzeba spróbować i .... albo się się pokocha albo nie.
Z Chorwacji przywiozłam oliwę aromatyzowaną truflą i słoiczki trufli w płatkach. Na półkach polskich sklepów można spotkać dobrej jakości oliwę truflową i pastę truflową. Nie kupowałam pasty truflowej bo w składzie zawiera tylko kilka procent trufli, reszta to pieczarki. Kilkadziesiąt złotych za maleńki słoiczek pieczarek z aromatem trufli to zdecydowanie za dużo. Jeśli nie znajdziecie trufli w płatkach, to do przygotowania sosu wystarczy oliwa truflowa.
Przepis ten jest mojego pomysłu, skomponowany tak, aby odtworzyć zapamiętane smaki.


środa, 20 listopada 2013

Tajska zupa Tom Ka

Tajską zupę Tom Ka jadłam pierwszy raz w restauracji ToBaYa.
Jej smak zrobił na mnie duże wrażenie i postanowiłam odtworzyć go w domu. Przejrzałam kilka przepisów w internecie, ostatecznie zaufałam własnej pamięci smaku. Zupę skomponowałam tak, jak ją zapamiętałam - dominujący  smak słodko-kokosowy, a po chwili pikantny. Na drugim planie czuć trawę cytrynową i świeży imbir. Zupa jest pełna smaków i rozgrzewająca.


Składniki:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowy
  • 1 łyżka pasty Tom Ka
  • 2 suszone liście limonki kaffir
  • 2 cm imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 plastry limonki 
  • 2 plastry chili
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • ryż 

Przygotowanie:
  • Zagotować bulion i mleko kokosowe.
  • Zmniejszyć grzanie pod garnkiem. Dodać Pastę Tom Ka, liście limonki kaffir, imbir pokrojony w plastry, trawę cytrynową (rozgniecioną), cukier. Gotować 10 minut.
  • Dodać do zupy krewetki (obrane i oczyszczone) oraz plastry limonki i chili. Zupę nie gotować, raczej podgrzewać 10 minut.
  • Zupę podawać z białym ryżem ugotowanym na sypko i liśćmi kolendry.

Smacznego

Rafaello bez cukru i glutenu

Kulki z kaszy jaglanej ugotowanej w mleku kokosowym mogą  jeść alergicy i osoby chorujące na cukrzycę. Lekko słodkie, mocno kokosowe, bardzo smakowite.

  
Składniki:
  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • 3 filiżanki mleka kokosowego 
  • 1/2 filiżanki wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (ilość użytego syropu zależy od indywidualnych upodobań)
  • migdały bez skórki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • Zagotować wodę.
  • Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, syrop z agawy.
  • Dodać sól.
  • Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu.
  • Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  • Schłodzić w lodówce.
Smacznego

Przepis dołączam do akcji: Nakarm cukrzyka jesienią i Bezglutenowe desery

                                           Nakarm Cukrzyka Jesienią                  

poniedziałek, 18 listopada 2013

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym i jagodami goji

Kasza jaglana w wersji na słodko z suszonymi owocami i orzechami, stanowi bardzo pożywne śniadanie dla całej rodziny. Taki ciepły poranny posiłek jest podstawą zdrowego żywienia dzieci. Ma właściwości rozgrzewające, jest lekkostrawny i dostawcza dużą porcję węglowodanów złożonych. 
Przepis zapisuję zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Dla osób znających ten ,,sposób gotowania" nie trzeba nic wyjaśniać. 
Jeśli to Wasz pierwszy kontakt z 5-cio przemiennym przepisem, to wystarczy, że zastosujecie się do sposobu przygotowania kaszy opisanego poniżej.



Składniki:
Przemiana Ognia
  • 1,5 filiżanki wrzącej wody
  • 2 filiżanki mleka kokosowego
Przemiana Ziemi
  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka klarowanego masła (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
  • 2 łyżki rodzynek Bio
  • 2 suszone figi Bio
  • 2 łyżki jagód goji
  • syrop z agawy
  • kilka orzechów laskowych
Przemiana Metalu
  • 2 łyżki płatków owsianych
Przemiana Wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Przemiana Drzewa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
  • Zagotować wodę z mlekiem kokosowym.
  • Dodać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną oraz wiórki kokosowe, masło, rodzynki i pokrojone figi.
  • Po 2 minutach dodać płatki owsiane.
  • Dodać sól.
  • Po zagotowaniu kaszy, zmniejszyć grzanie pod garnkiem do minimum. Gotować ok. 20 minut. 
  • Wyłączyć grzanie (lub gaz - co kto posiada;) dodać sok z cytryny i ewentualnie wrzącej wody, aby kasza miała konsystencję kremu.
  • Jagody goji zalać wrzątkiem, gdy spęcznieją odcedzić na sicie.
  • Po wyłożeniu kaszy na talerz dodać jagody goji, siekane orzechy i obficie polać syropem z agawy.
Smacznego

Przepis dodaj do Akcji Bezglutenowe  desery