To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni. W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego.Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym z następującym opisem:
Wygląd: Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce.
Kształt: Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna.
Rozmiar: Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg.
Barwa: Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki.
Konsystencja: Konsystencja stała, skórka lekko porowata, miękisz elastyczny i sprężysty.
Smak: Smak lekko kwaskowy, charakterystyczny dla pieczywa razowego.