niedziela, 11 listopada 2018

Pasztet z gęsi ze śliwką.

Pasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1.
Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje. 
Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi.
Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie.
Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony.






Składniki:

  • 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek)
  • 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 grahamka lub kajzerka + 1/2 szkl. rosołu z gęsi do namoczenia lub woda
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  • Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
  • Bułkę namoczyć w rosole.
  • Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę (wraz z masłem), bułkę (nie odciskać z rosołu) - zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach. 
  • Dodać jajka, majeranek, pieprz, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.
  • Śliwki pokroić na malutką kosteczkę, wymieszać z masą mięsną.
  • Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
  • Pasztet piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 35 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić pasztet w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed wyjęciem, oddzielić jego brzegi pasztetu od foremki za pomocą noża, położyć na foremce deskę do krojenia i obrócić.


Smacznego

1 komentarz: