czwartek, 7 czerwca 2018

Makaron z młodym bobem i bekonem.

Makaron z młodym bobem i bekonem, to danie które powstało tak od niechcenia. Kupiłam młody bób, a ten wiadomo lubi się z wędzonką wieprzową i czosnkiem.
Dodałam dobry, ekologiczny makaron, sporo czosnku i trochę chilli ..... i danie gotowe.
Danie robi się dosyć szybko, chociaż trochę pracochłonne jest obieranie bobu...są dwa wyjścia, albo nie obierać wcale, albo zagonić do pracy domowników.
Spróbujcie wyszło naprawdę smacznie.



Składniki:
  • 1 szklanka suchego makaronu (u mnie świderki orkiszowe)
  • 250 g młodego bobu
  • 5 plastrów wędzonego bekonu lub wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek 
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (jeśli lubicie)
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
  • Bób ugotować w mocno osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórek.
  • Bekon pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, aż mocno się zrumieni. 
  • Dodać oliwę z oliwek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażyć chwilę, aż czosnek zacznie pięknie pachnieć. 
  • Dodać makaron i obrany bób, płatki chilli (ewentualnie, jeśli lubisz ostre jedzenie) wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Przyprawić solą.
  • Przed podaniem posypać danie pokrojoną natką pietruszki.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz