czwartek, 17 maja 2018

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim.

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne.
Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam. 
Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe.



Składniki:

  • 12 zielonych szparagów (dużych, grubych)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku)
  • 3 łyżki śmietany do zup (18%)
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki.
  • Dodać do garnka masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i ciepły bulion. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. 
  • Dodać pokrojone szparagi i główki szparagów. Gotować 4 minuty. 
  • Wyjąć z zupy główki szparagów, odłożyć do późniejszej dekoracji zupy.
  • Dodać pastę z czosnku niedźwiedziego lub pokrojone ząbki czosnku.
  • Zmiksować zupę, dodać śmietanę i sól do smaku.
  • Podawać zupę udekorowaną główkami szparagów.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Prawdziwie wiosenne danie, musi być pyszne. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń