piątek, 30 marca 2018

Mus z tuńczyka.

Mus z tuńczyka jest bardzo prosty w wykonaniu. Wkładając niewiele pracy można zrobić smaczne i efektowne danie. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów czy galaret. Mus z tuńczyka  jest czymś pośrednim, wygląda jak pasztet, a zrobiony jest jak galareta.

Tuńczyk to ryba o niezbyt wyrazistym smaku. Dobrze jest dodać do niego coś ,,z pazurem". U mnie są to oliwki, kapary i chili. 
Innymi składnikami, które będą komponowały się smakowo z tuńczykiem będę suszone pomidory, marynowane papryczki jalapeño, marynowany czosnek.
Do przygotowania mojego musu użyłam sylikonowych foremek na babeczki. 
Mus można również przełożyć do jednej dużej formy np głębokiego talerza.




Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorkiem
  • 3/4 szkl. groszku mrożonego
  • kilka czarnych i zielonych oliwek, kapary
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz, chili
  • cytryna do podania
  • olej do posmarowania foremek


Przygotowanie:

  • Tuńczyka przełożyć na sito i dokładnie odsączyć z zalewy a następnie zmiksować za pomocą blendera.
  • Groszek obgotować w osolonej wodzie, gotować tylko kilka minut aby był jędrny a nie rozgotowany.
  • Żelatynę zalać wrzącą wodą i wymieszać, aby całkiem się rozpuściła.
  • Zmiksowanego tuńczyka wymieszać ze śmietaną, dymką  i solą, dodać niewielką ilość mielonego pieprzu.
  • Dodać wystudzony groszek i żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • Foremki do babeczek wysmarować olejem, na dno każdej położyć pokrojone oliwki i kapary i wypełnić masą tuńczykową.
  • Foremki z musem wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
  • Gdy mus stężeje, przełożyć na talerz, zdjąć foremki i ewentualnie posypać chili.
  • Skropić mus sokiem z cytryny.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Mus wygląda wspaniale, radosnych chwil Renatko dla Ciebie w święta, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń