piątek, 22 grudnia 2017

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką.

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy.
Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę. 
W książce Clausa Meyer'a Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe.
Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita.

Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem.

Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie:

Najlepsze śledzie z cebulą,
Śledzie z czosnkiem
Śledzie w miodzie,
Hekele. Sałatka śledziowa,
Sałatka śledziowa z burakami,
Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem,
Śledzie marynowane w oleju lnianym,
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką,
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami.



Składniki:

  • 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera)
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • kilka gałązek koperku
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki owoców jałowca
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 4 liście laurowe
  • 100 ml wody
  • 1 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Obrać cebule i marchewki. Cebule pokroić w kliny, a marchewki cienkie plastry.
  • W garnku wymieszać wodę z cukrem i dodać liście laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz czarny, musztardę oraz pokrojone marchewki.
  • Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. 
  • Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia.
  • Filety włożyć do słoika i dodać marynatę z warzywami, dołożyć gałązki koperku.
  • Zamknięty słoik, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 2 dniach.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Wyglądają wspaniale :) Wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń