poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu Leśny Zakątek i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić tosty. 
Dlatego z przyjemnością wzięłam udział we wspólnym pieczeniu tego chleba w Piekarni Amber.
Rzadko piekę chleb na drożdżach, a z mąki z pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie nowe doświadczenie piekarskie.
Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny.




Składniki:
  • 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina)
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 5-6 łyżek prażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonej dyni
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g ciepłego mleka z wodą (pół na pół)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju
  • 18 g soli himalajskiej

Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka nasion lnu
  • 150 g wody z mlekiem pół na pół

Przygotowanie:
  • Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni.
  • Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą.
  • Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.
  • Do miski wsypujemy obie mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia.
  • Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól.
  • Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.
  • Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.
  • Zagniatamy ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.
  • Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.
  • Następnie ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąką. Rozmiary foremek 23x13cm i 30x11cm. Mogą być dowolne o zbliżonej wielkości. Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.
  • Nagrzać piekarnik do 220 st. i wstawić foremki z chlebem na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 30 minut. Spryskujemy chleby wodą 2 -3 razy w ciągu pierwszych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.

Smacznego

10 komentarzy:

  1. Renatko-pięknie wygląda Twój chleb. Mi też pachniał i bardzo smakował. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Ci się upiekł!
    Tak, pachnie ten chleb bardzo pięknie i jest bardzo dobry.
    Pozdrawiam Cię wielkanocnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, pięknie pachnie i smakuje. Bardzo udany wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrośnięty i bardzo apetyczny. Nam też bardzo smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój chlebek bardzo udany, dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój chlebek bardzo udany, dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nam tez bardzo smakował, Twój upiekł się cudnie :-) Do upieczenia ::-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny!
    I kanapki bardzo apetyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny bochen.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda super, kanapki z nim też :O), dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam świątecznie. Ala

    OdpowiedzUsuń