środa, 9 marca 2016

Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. Odchudzamy.

Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień. 
Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta). 
Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak. 
Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem.
Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna.





Składniki:
  • 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 1 mała szalotka
  • 1 dymka
  • 1 czerwone i zielone chili
  • 2 łyżki ryżu
  • liście sałaty rzymskiej
  • świeża kolendra
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
  • Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę.
  • Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni lub woku. Po 5 minutach smażenia mięso powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut.
  • Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni.
  • Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem.
  • Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz