poniedziałek, 21 marca 2016

Dietetyczny pasztet z indyka.

Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. 
Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny. 
Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z szynką.



Pasztet przed pieczeniem, zawinięty w szynkę parmeńską.

Składniki:
  • 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś)
  • 25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule (średniej wielkości)
  • 2 jajka eko
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli (płaskie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna)
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 8-10 plastrów szynki dojrzewającej (użyłam szynki parmeńskiej)


Przygotowanie:

  • Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać 1 raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-3 razy.
  • Zmieloną masę doprawić solą, tymiankiem, kolendrą, pieprzem.
  • Dodać jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet.
  • Formę do pieczenia pasztetu posmarować olejem i wyłożyć plastrami szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas na przykrycie wierzchu pasztetu.
  • Masę przełożyć do formy, wyrównać i wygładzić łyżką. Stuknąć kilka razy formą z masą, aby usunąć powietrze z pasztetu.
  • Wierzch pasztetu przykryć szynką, którą trzeba wcisnąć brzegiem noża, między foremkę a masę pasztetową.
  • Pasztet piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.
  • Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremki. 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz