sobota, 7 listopada 2015

Krem z dyni i jabłek z pesto. Zupa dyniowa.

Kremowa zupa z dyni i jabłek ma aksamitną konsystencję i lekko kwaskowy smak. Dodatek pesto rosso dodaje jej charakteru. Moje pesto rosso  jest bardzo wyraziste, kwaśne i pikantne. 



Składniki:
  • 1 kg dyni (użyłam hokkaido)
  • 2 średnie, kwaśne  jabłka (antonówka lub szara reneta)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • kilka szklanek wody lub bulionu warzywnego - tyle ile potrzeba do zakrycia warzyw
  • sól do smaku
  • pesto rosso do przybrania zupy

Przygotowanie:
  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju.
  • Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę: dynie i jabłka, jeszcze chwilę smażyć.
  • Dodać wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa, doprowadzić do zagotowania.
  • Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie.
  • Zmiksować zupę, doprawić solą i cukrem.
  • Ewentualnie dodać śmietanę.
  • Podgrzać zupę, wlać do miseczki, udekorować łyżką pesto rosso.


Smacznego

1 komentarz:

  1. zapowiada się pysznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń