sobota, 25 kwietnia 2015

Dietetyczny krem z zielonych warzyw

Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale niechętnie widzi w zupie rozgotowane liście. Po zmiksowaniu zupa ma piękny zielony kolor, a przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;) 
Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm.
Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej ilości.







Składniki:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty)
  • 1/2 kalarepy + liście
  • 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku
  • 1/3 brokuła
  • 1/3 pora (jasnozielona część)
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól do smaku
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • płatki migdałowe
  • oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy

Przygotowanie:
  • Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny.
  • Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut.
  • Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. 
  • Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać i podgrzać.
  • Gorącą zupę podać udekorowaną płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni i dodać 1/2 łyżeczki oliwy.

Smacznego

3 komentarze: