niedziela, 3 sierpnia 2014

Chili sin carne

Chili sin carne, to chili bez mięsa. Wegetariańska wersja chili jest bardzo aromatyczna i o wiele mniej kaloryczna niż jej klasyczne wydanie (przepis tutaj). Pamiętajcie, aby nie żałować przypraw, chili powinno mieć wyrazisty charakter. Do przygotowania użyłam takiej ilości chili, żeby było pikantnie. Więc jeśli nie tolerujecie pikantnych przypraw, użyjcie mniej chili w proszku lub je pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez chili była nadal pyszna. 
Chili najbardziej smakowało z ryżem i kubkiem jogurtu naturalnego.

Składniki:
  •  puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy (200 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżki wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 
  • Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty. 
  • Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki wody.
  • Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę, czerwoną fasolę i wszystkie przyprawy wymienione w przepisie i posolić do smaku.
  • Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami.

Chili podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub pieczywem, z dodatkiem świeżej kolendry, szczypiorku, koperku lub natki pietruszki.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Ja robię bez marchewki i cynamonu :) Dodaje też więcej pomidorów - czasem i koncentrat :) Uwielbiam... na gęsto to zawijam w tortille :D Twoja propozycja jest bardzo kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, a danie wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń