wtorek, 1 lipca 2014

Tarta z kurkami

Tarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza tarta należy do tych najlepszych wśród smacznych;) 
Jest kurkowo-koperkowa w smaku na chrupiącym, amarantusowym spodzie. Tarty przygotowuję na cieście, które jest mieszanką mąki z amarantusa (to składnik obowiązkowy) i innej mąki (żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto nie zawiera masła, więc jest lżejsze niż tradycyjne, dodaje do niego oliwę. Co ważne nie jest to oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno), bo nie nadaje się do do pieczenia w wysokich temperaturach. Zrobiłam kilka razy ciasto na bazie oliwy extra virgin i po zjedzeniu takiej tarty bolał mnie żołądek. Dlatego zmieniłam oliwę na właściwą do obróbki w wysokich temperaturach - z wytłoczyn z oliwek.
Tarta z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jedynie należy bardzo dokładnie oczyścić grzyby z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas konsumpcji. Płukanie grzybów należy powtórzyć kilka razy. Wkładam grzyby do dużej miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtórzyć 2-3 razy. A później pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność.



Składniki farszu:
  • 400 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka eko
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie farszu:
  • Kurki oczyścić dokładnie z piasku. Wypłukać kurki w dużej ilości wody, aby pozbyć się reszty piasku, odsączyć z wody na sicie.
  • Pokroić kurki i krótko podsmażyć na klarowanym maśle. Dodać drobno pokrojone cebule, lekko posolić i nadal smażyć.
  • Kurki puszczą wodę, która powinna odparować. 
  • Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą i kolendrą.
  • Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek.
  • Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą.
  • Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty.
  • Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Składniki ciasta:
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli


Przygotowanie ciasta:
  • Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
  • Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
  • Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 
  • Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Smacznego

Jeśli lubisz tarty, zobacz również:
tarta z zielonymi szparagami
amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem

3 komentarze:

  1. Koperek to bardzo niesmaczne zielsko ,reszta po prostu cudowna ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie koperek jest cudowny, ale wiele bym dała, żeby ktoś zaserwował mi danie z kozim serem i mogłabym to przełknąć;P

      Usuń
  2. Tarta była ekstremalnie pyszna, najlepsza z dotychczasowych.
    Mąż.

    OdpowiedzUsuń