poniedziałek, 21 lipca 2014

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami. 
Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek, a reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało.


Składniki:
  • świeże ciasto francuskie (50x25 cm)
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz mielony, kolendra mielona
  • mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
  • Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym.
  • Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć na średnim ogniu.
  • Posolone pieczarki puszczą wodę, która powinna odparować.
  • Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości.
  • Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą.
  • Farsz wyłożyć na ciasto francuskie, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki. 
  • Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym.
  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Musiało smakować obłędnie 😍 💚
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń