czwartek, 8 marca 2018

Grzanki z bundzem i pomidorami.

Grzanki z bundzem i pomidorami, to szybka w przygotowaniu przekąska. Może być również ciepłym śniadaniem lub kolacją.
Do grzanek użyłam polskiego bundzu, można go zastąpić mozarellą lub żółtym serem.
Bundz, to serek górski w smaku podobny do mozzarelli.

Grzanki można podać klasycznie z ketchupem, jednak ich smak dobrze podkreśla pesto i sos balsamiczny. Przepisy na pesto bazyliowe (tutaj), pesto pietruszkowe (tutaj), sos bazyliowy (tutaj) znajdziecie na moim blogu. Polecam zrobienie sosów własnoręcznie, kupne nie są tak dobre.


sobota, 24 lutego 2018

Indyk pieczony z warzywami i sosem bazyliowym. Odchudzamy.

Indyk pieczony z warzywami, to danie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację. 
Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz. 
Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim.
Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy.


poniedziałek, 12 lutego 2018

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową.

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber. Przepis pochodzi w bloga Zorry.

Bułki pięknie się upiekły, mają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz.
To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam.

piątek, 9 lutego 2018

Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem.

  Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser.
Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek. 
Do dekoracji bezy można użyć dowolnych owoców, najważniejsze żeby były kwaskowe, co zrównoważy słodycz bezy.


niedziela, 28 stycznia 2018

Kotlety mielone z pieczarkami.

  Kotlety mielone, to prosta potrawa, aby były naprawdę dobre trzeba znać kilka trików.
Mielone powinny być: dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Masę mięsną doprawiam solą, świeżo mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw).

  Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem.
Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie kilka łyżek mocnego rosołu lub wywaru z gotowania grzybów suszonych.

   A jak sprawdzić, czy masa mięsna jest dobrze doprawiona? 
Nie ma sensu próbować surowej masy, bo po usmażeniu zmienia się smak. Wystarczy z masy mięsnej uformować mały kotlecik i podsmażyć na patelni, aby się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet.


sobota, 6 stycznia 2018

Żur na kiszonych rydzach.

Żur na kiszonych rydzach gotowałam pierwszy raz. Rydze kisiłam również pierwszy raz, specjalnie do tej zupy (przepis tutaj). 
Jak dotąd nie miałam okazji spróbować takiego żuru, więc byłam ciekawa efektu mojego gotowania.
Przeczytałam kilka przepisów na żur, ale nie wykorzystałam ich. Zupę ugotowałam po swojemu i okazała się wyborna.

Żur na kiszonych rydzach nie jest tak kwaśny, jak żurek czy barszcz biały.
Zupa smakowała całej rodzinie i to jest najlepszą rekomendacją.
Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę.


czwartek, 28 grudnia 2017

20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał.

Dla osób odwiedzających mojego bloga wybrałam 20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Są to różnorodne potrawy - mięsne, wegetariańskie, wegańskie, każdy znajdzie coś dla siebie.
Niektóre przekąski są niebywale proste i szybkie w przygotowaniu a innym trzeba poświęcić trochę czasu.
Spośród potraw zamieszczonych na moim blogu wybrałam takie, które podaje się na zimno lub wymagają krótkiego podgrzania. Przygotowuje się je przed przyjściem gości i  podczas domowej imprezy gospodarz nie spędza pół wieczoru w kuchni.

Jeśli szukacie pomysłów na sałatki na imprezę to tutaj znajdziecie przepisy na 15 sałatek imprezowych, a obszerne zestawienie pomysłów na menu sylwestrowe jest tutaj.

piątek, 22 grudnia 2017

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką.

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy.
Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę. 
W książce Clausa Meyer'a Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe.
Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita.

Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem.

Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie:

Najlepsze śledzie z cebulą,
Śledzie z czosnkiem
Śledzie w miodzie,
Hekele. Sałatka śledziowa,
Sałatka śledziowa z burakami,
Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem,
Śledzie marynowane w oleju lnianym,
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką,
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami.


sobota, 16 grudnia 2017

Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. Odchudzamy.

   Bigos pieczony w piekarniku robiłam po raz pierwszy i zapewne nie ostatni. Pieczenie bigosu w piekarniku ma kilka zalet. Nie wymaga uwagi i częstego mieszania - robiłam to tylko 2 razy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się. 
Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty.

  Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny.


piątek, 15 grudnia 2017

Sernik migdałowy.

Sernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód.

Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto.