sobota, 24 lutego 2018

Indyk pieczony z warzywami i sosem bazyliowym. Odchudzamy.

Indyk pieczony z warzywami, to danie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację. 
Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz. 
Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim.
Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy.




Składniki:

  • 500 g piersi indyka
  • 4 marchewki
  • 1 szkl. różyczek z brokuła
  • 1 szkl. różyczek kalafiora
  • do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony

Sos bazyliowy:

  • 1 szklanka listków bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka mozzarelli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu bazyliowego:
Zmiksować składniki na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie:
Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać  równomiernie solą, a następnie curry, papryką i pieprzem. Przyprawy powinny pokrywać całą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso nabrało smaku przypraw.

Marchewki obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na różyczki.

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wokół ułożyć pokrojone warzywa. Zamknąć rękaw i zrobić w nim 2-3 małe dziurki, aby nadmiar pary miał ujście.

Rękaw z mięsem i warzywami ułożyć w formie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut.

Po upieczeniu, wystawić formę z piekarnika i pozostawić, aby mięso ,,odpoczęło" 10 minut. 
Następnie pokroić mięso na plastry, podawać z upieczonymi warzywami i sosem bazyliowym.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz