Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber. Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb.
Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.
poniedziałek, 13 marca 2017
sobota, 4 marca 2017
Chleb razowy z miodem
Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam.
Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.
Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.
wtorek, 14 lutego 2017
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym
Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła.
Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, to smaki które są najbardziej wyczuwalne.
Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru.
Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron.
Na moim blogu znajdziecie również przepis na ,,zwykłą" Zupę z soczewicy i trochę podobny do dzisiejszej zupy, turecki Ezogelin.
Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, to smaki które są najbardziej wyczuwalne.
Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru.
Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron.
Na moim blogu znajdziecie również przepis na ,,zwykłą" Zupę z soczewicy i trochę podobny do dzisiejszej zupy, turecki Ezogelin.
piątek, 27 stycznia 2017
Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian.
Fasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku.
Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia).
Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany, do której jest przypisany.
Jeśli jesteś osobą, którą nie interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem.
Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia).
Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany, do której jest przypisany.
Jeśli jesteś osobą, którą nie interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem.
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Pumpernikiel na zaczynie
Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber.
Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa.
Po 2-3 dniach od upieczenia miękisz chleba lekko stwardniał, dzięki temu można kroić cieniutkie kromki i nadal jest pyszny.
Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk i dodam melasy, jestem ciekawa efektu.
Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa.
Po 2-3 dniach od upieczenia miękisz chleba lekko stwardniał, dzięki temu można kroić cieniutkie kromki i nadal jest pyszny.
Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk i dodam melasy, jestem ciekawa efektu.
piątek, 6 stycznia 2017
Fasola w sosie pomidorowym
Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie.
Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.
Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.
piątek, 30 grudnia 2016
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra
Wybrałam dla Was 21 wytrawnych przystawek i przekąsek, które doskonale nadają się na Sylwestra.
Znajdziecie tu pasty warzywne, które można podać z chipsami, tacosami lub warzywami.
Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki.
Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku.
Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości.
Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj.
Znajdziecie tu pasty warzywne, które można podać z chipsami, tacosami lub warzywami.
Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki.
Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku.
Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości.
Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj.
czwartek, 29 grudnia 2016
15 sałatek na Sylwestra
Przygotowując potrawy na Sylwestra chcemy trochę zaskoczyć i zachwycić naszych gości.
Sałatka, to potrawa obowiązowa na sylwestrowym stole. Dlatego przygotowałam zbiór 15 sałatek, z których każdy coś wybierze.
Znajdziecie tu tradycyjne sałatki z majonezem, ze śledziem, paluszkami krabowymi oraz z kaszą.
Inne pomysły na potrawy sylwetrowe i karnawałowe znajdziecie TUTAJ.
czwartek, 22 grudnia 2016
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką
Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym.
Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.
Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne
Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością.
Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami.
Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)