wtorek, 7 listopada 2017

Makaron z dynią, pomidorkami, cukinią i fetą.

Makaron z dynią, pomidorkami, cukinią i fetą, to proste i smaczne danie. Mimo, że użyłam niewiele składników to danie jest bogate smakowo, każdym kęs smakuje inaczej. 
Pożywny makaron pełnoziarnisty jest tu bazą, uzupełniają go słodka dynia i cukinia, kwaśne pomidorki i słona feta. Wszystko z nutą czosnku i bazylii. 
Po prostu pycha.

Ten makaron to świetna propozycja na obiad lub kolację.

 



Składniki na 1 porcję:

  • 1 szkl. makaronu - pełnoziarnisty penne (ilość przed gotowaniem)
  • 1/3 szkl. dyni hokkaido (pokrojonej w kostkę)
  • 1/3 szkl. pokrojonej cukinii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g fety
  • 1 łyżka orzeszków pinii lub pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • listki bazylii
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  • Na suchej patelni podprażyć orzeszki pinii i przesypać na zimny talerz.
  • Dynię podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Żeby dynia szybciej zmiękła można dodać 3 łyżki ciepłej wody i przykryć pokrywką. 
  • Gdy dynia* jest już miękka, a woda odparowała, dodać łyżkę oliwy oraz pokrojony czosnek i cukinię. Smażyć warzywa aż cukinia lekko zmięknie.
  • Następnie dodać przekrojone pomidorki i smażyć jeszcze chwilę. Całość lekko posolić.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię i jeszcze chwilę smażyć.
  • Przed podaniem posypać makaron pokruszoną fetą, orzeszkami pinii i listkami bazylii.
  • Można również polać odrobiną oliwy z oliwek.


* Dynia początkowo twarda, podczas smażenia może zacząć się rozpadać. 
Jeśli tak się dzieje, należy ją zdjąć z patelni przed dodaniem pozostałych składników. Odłożoną dynię dodać na patelnię wraz z makaronem.

Smacznego


1 komentarz: