poniedziałek, 20 czerwca 2016

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec.

Chłodnik litewski, to jedna z charakterystycznych potraw Podlasia. Kwaskowa, lekko słodka, podawana na zimno - idealna na upały.

W czerwcowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotowywać Chłodnik litewski, jako dodatek (ale nie obowiązkowo:) proponuję szyjki rakowe, gotowane ziemniaki lub jajka na twardo.
Przepis będzie publikowany 28 czerwca 2016 r. (wtorek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Chłodnik litewski.

Zapraszam do wspólnego gotowania.



Składniki:
  • 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków)
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szkl. maślanki naturalnej
  • 4 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek 
  • 250 g szyjek rakowych (kupiłam mrożone)
  • 1/4 szkl. posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków
  • sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika

Przygotowanie:

  • Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
  • Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. 
  • Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać.
  • Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek.
  • Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził.
  • Chłodną zupę podać z szyjkami rakowymi i udekorowaną pokrojonymi ogórkami i rzodkiewkami.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Cudownie się prezentuje. Jak dostanę szyjki rakowe na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, fajny przepis, szkoda, że konkretnie z szyjkami rakowymi :(

    OdpowiedzUsuń