wtorek, 22 stycznia 2019

Kluski śląskie.

Kluski śląskie, to bardzo łatwe do zrobienia danie. I jak każdą prostą potrawę można ją zepsuć.
Jako początkująca kucharka wielokrotnie dzwoniłam do mamy, żeby dopytać o szczegóły przepisu na kluski śląski, bo nie wychodziły mi najlepsze. A to dlatego, że nie należę do cierpliwych osób, skracałam lub ułatwiałam sobie robotę i nie wychodziły mi kluski takie jakie znałam z rodzinnego domu.
Najczęściej popełniany błąd to wybór niewłaściwej odmiany ziemniaków. Powinny one być białe, mączyste, rozsypujące się po ugotowaniu. Żółte ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski śląskie.
Pamiętaj również, że ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze ciepłe łatwo ubić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Kiedyś chciałam sobie ułatwić pracę i do tej roboty użyłam blendera....katastrofa, ziemniaki były niemal płynne.
Ziemniaki muszą być całkowicie zimne, aby zagnieść ciasto. Jeśli będę ciepłe, trzeba dokładać o wiele więcej skrobi niż w przepisie i nie wychodzą smaczne.
Kluski śląskie podawać na ciepło, polane sosem mięsnym, grzybowym lub z masłem klarowanym i smażoną na złoto cebulką.


piątek, 11 stycznia 2019

Śledzie po szwedzku.

Śledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. 
Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak. 
Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki.
Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate.



poniedziałek, 24 grudnia 2018

Ekspresowy piernik.

Ekspresowy piernik ma głęboki smak i pięknie pachnie.
Można go przygotować w wigilijny poranek, tak jak ja to zrobiłam, a wieczorem zajadać. 
Nie potrzebuje długiego dojrzewania, jak to z piernikiem zazwyczaj bywa.


Wigilijny kompot z suszonych owoców.

Kompot z suszu tradycyjnie podaje się do potraw wigilijnych. 
Jest słodko-kwaskowy z lekko nutą wędzonego aromatu. Nie dodaję do niego ani grama cukru, słodycz pochodzi z suszonych owoców.
Przed podaniem dokładam do kompotu plastry cytryny i pomarańczy, co podkręca jego smak i zapach.


sobota, 22 grudnia 2018

Wigilijna zupa grzybowa.

Wigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna. 
Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii.
Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami.


czwartek, 15 listopada 2018

Rosół z gęsi.

Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem.
Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi.
Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok.


niedziela, 11 listopada 2018

Pasztet z gęsi ze śliwką.

Pasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1.
Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje. 
Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi.
Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie.
Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony.



wtorek, 23 października 2018

Pierś kurczaka pieczona z cukinią. Odchudzamy.

Pierś kurczaka pieczona z cukinią, to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta.
Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy.
To danie nie ma stałego zestawu składników, zależy od zawartości lodówki i spiżarni.

Jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych i jednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;)
Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu.

Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką. 
Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami.


środa, 17 października 2018

Kiszone warzywa.

Kiszone warzywa, można zrobić z różnych składników.  Dziś prezentuję Wam przepis na moją najnowszą kiszonkę warzywną, z mieszanki trzech warzyw.
Dwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na Kiszone warzywa na zimę. Trudno mi zdecydować, który jest lepszy. W  tym poprzednim, jednym ze składników były buraki, które zabarwiły całą kiszonkę na różowo.
W tym przepisie warzywa zachowują swój kolor i smak, są bardzo smaczne i pięknie się prezentują na talerzu.


wtorek, 9 października 2018

Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

Beouf Stroganow (nazywany potocznie Strogonowem), to klasyka kuchni. Nie trzeba go jadać raz w tygodniu, ale klasykę wypada znać.
To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso.
Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem.