niedziela, 19 grudnia 2021

Śledzie po włosku.

Śledzie po włosku, to brzmi jak oksymoron, gdzie Włochy? gdzie śledzie?

A jednak smakuje wyśmienicie.

Śledzie po włosku naprawdę pyszne i warte przygotowania na Święta.

Składniki:

  • 500 g solonych płatów śledziowych, bez skóry
  • 12 suszonych pomidorów 
  • 1 średnia czerwona cebula lub szalotka
  • 1/3 szkl. czarnych oliwek 
  • 1/4 szkl. marynowanych kaparów
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
  • olej rzepakowy zimnotłoczony

Przygotowanie:

  • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny. Odlać wodę, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, pozostawić na ok. 30 minut.
  • Przełożyć śledzie do miski, dodać cebulę, pokrojone czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory, kapary, musztardę francuską, suszone oregano, czarny pieprz. Delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć śledzie do słoika wlać olej rzepakowy, tyle aby zakryć śledzie i dodać ocet balsamiczny. Obrócić kilkakrotnie słoik, aby wymieszać wszystkie składniki.
  • Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz