poniedziałek, 12 lutego 2018

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową.

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber. Przepis pochodzi w bloga Zorry.

Bułki pięknie się upiekły, mają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz.
To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam.




Składniki roztworu solno–drożdżowego:
  • 100 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g świeżych drożdży

Składniki ciasta (na 10 bułek):
  • 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową
  • 200 g wody
  • 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
  • 10 g masła miękkiego
  • roztwór soli i drożdży


Dzień wcześniej
  • Umieść sól, wodę i drożdże w szklance, zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).

Dzień pieczenia
  • Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
  • Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
  • Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).
Formowanie bułek
  • Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki (sposób formowania bułek obejrzysz na zdjęciach poniżej).
  • Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry).
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250 ° C. W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
  • Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki je i umieścić w piekarniku.
  • Piecz z parą przez 12-15 minut.
Smacznego










Bułki pieczone metoda solno-drożdżową na innych blogach:

Coś niecoś – klik!
Gotuj zdrowo! Guten Appetit! – klik!
Grahamka, weka i kajzerka – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Smak mojego domu – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!


9 komentarzy:

  1. Wspaniale Ci się udały!
    I moje też to najlepsze bułki.
    Pozdrawiam Reniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! dzięki za instrukcję składania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super bułeczki:) Do następnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne!
    Dziękuję za ten wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, że nie formowałam w ten sposób jeszcze bułek? Musze kiedyś spróbować. Dziękuję za wspólne pieczenie,

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne!
    To moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna ta instrukcja składania :)i bułki bardzo udane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie to też najlepsze bułki. Pozdrowienia i dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń