czwartek, 22 czerwca 2017

Zupa krem z białych szparagów.

Zupa z białych szparagów jest wyjątkowo delikatna i smaczna. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera niewielką ilość składników. Mimo tej prostoty jest to bardzo wykwintna zupa, często podawana na letnich, eleganckich przyjęciach.
Zupę krem z białych szparagów można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Składniki:

  • pęczek białych szparagów (ok. 40 dkg)
  • 1 biała cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. bulion warzywny z kostki BIO)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany do zup (18%)
  • sól do smaku
  • do podania zupy: oliwa truflowa lub oliwa z oliwek, koperek


Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę. 
  • Szparagi umyć, obrać, odkroić główki (będą gotowane później), a pozostałe drobno pokroić.
  • Szparagi dodać do cebuli, wlać bulion, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut.
  • Po ugotowaniu wyjąć główki szparagów. Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera lub miksera ręcznego.
  • Przelać zupę do garnka, dodać śmietanę i jeśli trzeba sól.


  • Przed podaniem dodać do zupy główki szparagów, koperek i skropić oliwą.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz