środa, 31 maja 2017

Tarta z rabarbarem.

Tarta z rabarbarem jest zwyczajnym domowy wypiekiem. 
Niezbyt słodka, trochę kwaskowa i łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba się wysilać składając ciasto, czy misternie układać rabarbar. Odrobina nonszalancji jest mile widziana, w końcu pieczemy dla domowników. 
Tak, ten wypiek nie pasuje na eleganckie przyjęcia, raczej na deser po niedzielnym obiedzie.
Tarta nie jest kaloryczna, wystarczy przejrzeć listę składników, żadnego szaleństwa czy nadmiaru. 
Na kawałek tej tarty pozwalam sobie nawet ja mimo, że nie jadam zbyt kalorycznych potraw.




Składniki :
Spód tarty
  • 180 g mąki pszennej typ 500
  • 110 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
Wierzch tarty
  • 4 łodygi rabarbaru 
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
  • Schłodzone masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z mąką, cukrem, śmietaną i solą.
  • Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować w kulę.
  • Zawinąć ciasto w woreczek foliowy i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • Rabarbar umyć, pokroić na niewielkie kawałki (2cm). Rabarbar wymieszać z cukrem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).
  • Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką.
  • Rabarbar rozłożyć na cieście*, pozostawiając 4-centymetrowy margines z ciasta, brzegi ciasta zawinąć do środka.
  • Jajko ubić trzepaczką. Brzeg ciasta posmarować jajkiem i posypać cukrem. Resztę ubitego jajka wlać między kawałki rabarbaru.
  • Rabarbar i ciasto posypać płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni, ciasto piec przez 25 minut.
  • Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.

 * Nie układać na cieście zbyt dużo rabarbaru, najlepiej cienką warstwę.

Smacznego

1 komentarz: