środa, 13 maja 2015

Pieczone młode ziemniaki, marchewki i szparagi

Stragany są już pełne młodych warzyw. Można je ugotować w wodzie, na parze lub upiec.
Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki i szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy.






Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • pęczek młodych marchewek
  • 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków
  • ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw
  • sól do posypania warzyw


Sos jogurtowy:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą do smaku .
  • Wstawić sos do lodówki, aby smaki dokładnie się zmieszały.

  • Ziemniaki, marchewki i szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać.
  • Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziemniaki były dokładnie natłuszczone olejem.
  • Przełożyć ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Uwaga ziemniaki powinny zająć ok. 1/3 powierzchni blachy, aby było jeszcze miejsce na dołożenie pozostałych warzyw.
  • Połówki ziemniaków obsypać solą i posiekanym rozmarynem.
  • Blachę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na 35 minut. 

  • Następnie przekroić marchewki na pół, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać.
  • Obsypać marchewki solą i ewentualnie kolendrą. 
  • Po 10 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków, dołożyć na blachę marchewki i piec 25 minut.

  • Następnie  przełożyć szparagi do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Obsypać szparagi solą.
  • Po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków, dołożyć na blachę szparagi i piec 10 minut.
  • Pieczone warzywa podać z sosem jogurtowym.


Uwaga!
Warzywa piecze się na jednej blaszce i należy pilnować czasu ich pieczenia:
  • ziemniaki piec 35 min.,
  • marchewki 25 min., czyli dołożyć na blachę po 10 min. pieczenia ziemniaków, 
  • cienkie szparagi 10 min. (grube szparagi ok. 20 min.), czyli dołożyć na blachę po 25 min. pieczenia ziemniaków, .

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz