środa, 28 stycznia 2015

Kremowa zupa z porów z oscypkiem

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować.
Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej.
Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;)



Składniki:
  • 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona)
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
  • sól, pieprz biały do smaku
  • oscypek
Przygotowanie:
  • W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną. 
  • Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion.
  • Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
  • Podgrzać ponownie zupę, doprawić solą i białym pieprzem.
  • Przed podaniem dekorować zupę utartym na tarce oscypkiem.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Lubię zupy kremy i zawsze chętnie podglądam pomysły na posypanie ich czymś pysznym - z oscypkiem nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń