wtorek, 28 października 2014

Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy

Dziś mija pierwszy rok mojej blogowej przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;). 
Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym łososiem, gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania.
Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek chleba tostowego (jego wielkość zależy tylko od Was;). Chleb okraja się ze skórek i układa kromki tak, aby ściśle przylegały do siebie. Następnie nakładana jest warstwa nadzienia, na którym układa się kolejną warstwę chleba. 
Wysokość tortu jest dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z 3 warstw nadzienia i 4 warstw chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ chleb tostowy łatwo rozmięka. Majonezu czy jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły.
Po ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem lub serkiem twarogowym i udekorować.







Składniki na tort wersji mini:
  • 4 kromki chleba tostowego
Warstwa tuńczykowa:
  • 1/2 filiżanki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 korniszon
  • kawałek czerwonej cebuli lub dymka
  • 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego
  • pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku
Warstwa łososiowa:
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 1 czubata łyżka siekanego koperku
  • 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego jogurtowego i jogurtu naturalnego (2:1) + 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku
Warstwa jajeczna:
  • 1 ugotowane jajko eko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
Krem do tortu:
  • 100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Przybranie tortu:
  • kawior
  • wędzony łosoś
  • świeży ogórek
  • koperek
  • sałata
Przygotowanie:
  • Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów.
  • Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać serek, majonez lub jogurt i doprawić do smaku.
  • Tort należy układać na talerzu, na którym będzie podawany, ponieważ po zrobieniu, trudno go przełożyć. 
  • Na paterce ułożyć kromkę chleba, nałożyć ok. 1 cm warstwę nadzienia tuńczykowego i przykryć równo kolejną kromką chleba.
  • Następnie nałożyć warstwę łososiową i przykryć kromką chleba. 
  • Nałożyć warstwę jajeczną i przykryć kromką chleba. 
  • Wierzch i boki tortu posmarować równomiernie kremem z serka i udekorować.
  • Tort schłodzić w lodówce, przez ok. 2 godziny.
Jeśli chcecie przygotowac duży tort, składający się z wielu kromek chleba, trzeba postąpić z nim nieco inaczej. Po ułożeniu wszystkich warstw chleba i nadzienia, należy tort owinąć ściśle folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie tort będzie zwięzły i można go smarować kremem i dekorować.

Smacznego

2 komentarze:

  1. zawsze chciałam go zrobić - w końcu muszę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mój blog skończył właśnie dwa lata...może i ja przygotuję podobny torcik na tę okazję...

    OdpowiedzUsuń