poniedziałek, 24 września 2018

Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie.

W wrześniowej Piekarni Amber piekliśmy chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie.
To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni.  W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego.Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym z następującym opisem:
Wygląd: Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce.
Kształt: Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna.
Rozmiar: Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg.
Barwa: Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki.
Konsystencja: Konsystencja stała, skórka lekko porowata, miękisz elastyczny i sprężysty.
Smak: Smak lekko kwaskowy, charakterystyczny dla pieczywa razowego.

Składniki (proporcje na małą foremkę)
Zaczyn
  • 80 g wody
  • 80 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g zakwasu żytniego

Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin. 
Składniki na chleb
  • cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g )
  • 200 g wody
  • 210 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 15 g melasy (zamiast melasy można dodać 15 g słodu żytniego lub jęczmiennego)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie chleba
  • Do zaczynu dodać wszystkie składniki – wodę, mąkę żytnią, melasę (lub słód) i sól. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą.
  • Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 minut. 
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia. Jeśli postukamy w spód bochenka, dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos.
Smacznego

8 komentarzy:

  1. Piękny!
    I bardzo profesjonalnie się prezentuje.
    Pysznego radziwiłłowskiego chleba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i smakowicie się prezentuje. Dziękuję za wrześniowe wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Ci on, piękny Reniu :-) Fajnie tak razem rozpocząć jesień, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chleb wspaniale pachnie i smakuje!
    Dziękuję za rozgrzewający wspólny czas przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Renatko-wyszedł Ci pięknie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie M

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda Twój chleb :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń