niedziela, 29 kwietnia 2018

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem do nich.
Ważne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde.

Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć  go w smaku sosu, jeśli nie lubicie tego zioła można go wymienić na tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale.

Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw.




Składniki:
  • 500 dkg polędwiczek wieprzowych
  • 200 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 22 %
  • 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie)
  • 1 szkl. mocnego bulionu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz czarny, mielona kolendra do smaku

Przygotowanie:
  • Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
  • Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. 
  • Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić.
  • Dodać polędwiczki i ciepły bulion, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.
  • Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli, kolendry i pieprzu, zagotować.
  • Polędwiczki podawać z gotowanym ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz