czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką

Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym.
Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.



Składniki:
  • 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry)
  • 3 duże cebule
  • 1/3 szkl. suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie
zalewa do cebuli:
  • 1/2 szkl. octu winnego
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka cukru

Przygotowanie:
  • Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (lub mleku) i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone). 
  • Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody i osuszyć ręcznikami papierowymi.
  • Śledzie pokroić w plastry o szerokości 4 cm i oprószyć majerankiem
  • Żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić 15 min. Następnie wyłożyć na sito, aby odciekła z wody.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem. Po 1 minucie przełożyć cebulę na sito, przepłukać zimna wodą i pozostawić 15 min., aby woda odciekła.
  • Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli.
  • Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty.
  • W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu. Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
  • Śledzie zalać olejem, tak aby je zakrył. Wstawić na dobę do lodówki, żeby składniki ,,przegryzły się". 
Smacznego

1 komentarz: