Bób po sycylijsku to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej formy podawania bobu z bułką i masłem.
Przepis ten znalazłam na Kubuk.pl i z niewielkimi modyfikacjami zrobiłam i dzielę się z Tobą.
Potrawa jest równie pyszna jak prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;)
Bób wyszedł bardzo smaczny dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Będzie świetną propozycją na lunch, czy przekąskę do pracy na upalne dni.
Sos do sałaty, to podstawa pysznej sałatki.
Wybierz jeden z sosów: francuski lub włoski, dodaj kilka garści różnych listków i danie gotowe.
Do przygotowania sałaty użyłam: roszponki, rukoli, szczawiu czerwonego, szpinaku baby, natki pietruszki i kolendry. Niektóre nazwy mogą wydać się ciut egzotyczne, ale to żadne cuda, znajdziesz je na półkach w dużych sklepach.
Oba sosy to klasyka mojej kuchni. Włoski jest kwaśno-słodki, a francuski nieco ostrzejszy za sprawą musztardy i czosnku.
Bulion drobiowy, to baza dla zup ale i sosów, risotto.
Bez dobrego, esencjonalnego bulionu trudno zrobić smaczną zupę.
Jeśli gotuję wywar, który ma być bazą innych dań, nie dokładam starań, aby był klarowny. Ważny jest mocny, głęboki smak.
Do tego wywaru użyłam skrzydełek kurczaków zagrodowych, ale równie dobrze nadają się korpusy z kurczaków.
Mimo, że ten bulion to ,,tylko" baza do dań, to wybieram mięso najlepszej jakości, jakie uda mi się kupić, czyli kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Koszt tego mięsa nie jest ruiną finansową, bo skrzydełka czy korpusy kurczaka, są naprawdę niedrogie.
Jajecznica z zielonymi szparagami w sezonie szparagowym, to obowiązkowa potrawa śniadaniowa.
Jajka i szparagi nie mają zbyt wyrazistego w smaku dlatego szczypiorek jest niezbędnym dodatkiem.
Jeśli lubisz dodaj jeszcze dużą szczyptę czarnego mielonego pierzu.
Pasta jajeczna z awokado, to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Aż się dziwię, że dopiero teraz przepis trafia na bloga.
Jajka, awokado i groszek nie są zbyt wyraziste w smaku dlatego szczypiorek i pieprz fajnie podkręcają smak pasty. Nie może ich tu zabraknąć.
Pastę można nakładać na kromki chleba, włożyć w kanapki na wynos lub zjeść bez pieczywa z dodatkiem pomidorków i rukoli.
Jajka faszerowane pieczarkami, to klasyk pojawiający się u mnie na śniadaniu wielkanocnym.
Bardzo lubię faszerowane jajka, ale robię je tylko na Wielkanoc. Przez resztę roku robię pasty jajeczne.
Tajemnicą przepisów na faszerowane jajka jest użycie niewielu składników, ale takich które są wyraziste w smaku. Ot cała sztuka ;)
Jambalaya, to potrawa kuchni kreolskiej. Przepis podstawowy składa się z mieszanki różnych mięs i skorupiaków i ryżu.
Ja przygotowałam Jambalayę w wersji wegańskiej. Danie jest bardzo wyraziste, pełne smaków i aromatów.
Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy.
Szynka z indyka z suszonymi pomidorami, czekała na publikację dosyć długo. Ciągle wyprzedzały ją przepisy sezonowe;)
Wraz z szynką z kurczaka z oliwkami, należy ona do moich ulubionych wędlin z szynkowaru.
Robię ją z połowy porcji jaka mieści się w szynkowarze. Lepiej zrobić jej mniej na raz niż ugotowć 1 kg wędliny, która będzie leżeć w lodówce za długo.
Pamiętajcie, że to produkt przygotowany jest bez soli peklującej.
Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej.
Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się do wypełnienia pierogów.
Zupa z maślaków zabielana śmietanką.
Zupy z grzybami leśnymi najczęściej pochodzą z prostej, ubogiej kuchni wiejskiej. Nie ma tu nic wyszukanego tylko kilka zwykłych składników, a efekt jest przepyszny.
Podobną zupą do tej z maślaków jest zalewajka z grzybami, również pochodząca z kuchni regionalnej.