niedziela, 31 stycznia 2021

Gulasz wieprzowy z marchewką.

Gulasz wieprzowy, danie bardzo proste, ale trzeba zachować kilka zasad aby udał się wyśmienicie.

Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach.

Zrób gulasz zgodnie z moim przepisem, a nie będziesz używać dodatków  smakowych ani zagęstników. 

Największym grzechem popełnianym wobec gulaszu jest zagęszczanie potrawy mąką i śmietaną!!!

Gulasz zagęszcza rozgotowana cebula i ona sprawia, że jego smak to petarda.

Gulasz wieprzowy podaje się z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 szkl. bulionu (warzywny lub wołowy)
  • 2 łyżki oleju 
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili (u mnie w płatkach, wędzona)
  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku



Przygotowanie:
  • Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać słodką paprykę i przesmażyć z cebulą przez 2-3 minuty.
  • Dodać mięso (pokrojone na niewielkie kawałki ok. 3 cm), wymieszać z cebulą i papryką. Podkręcić ogień pod garnkiem i smażyć mieszając do czasu, aż mięso zacznie się lekko rumienić.
  • Następnie dodać ciepły bulion, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, skręcić ogień pod garnkiem do minimum. Uwaga, bulionu dodaj tyle, aby przykrywał mięso, nie więcej.
  • Przykryć garnek szczelnie pokrywką i dusić gulasz minimum 1,5 godziny. Mieszać co jakiś czas i ewentualnie uzupełniać bulion, aby mięso było przykryte płynem.
  • Gdy mięso będzie bardzo miękkie, a cebula rozgotuje się zagęszczając gulasz, dodać marchewki pokrojone na niewielkie kawałki. Dodać sól i gotować jeszcze 30 minut.
  • Pod koniec gotowania gdy marchewka będzie miękka, dodać paprykę wędzoną, chili i czosnek pokrojony w kosteczkę. Gotować jeszcze 5 minut, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły.
  • Gulasz podawać na ciepło.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz