sobota, 12 września 2015

Sałatka z kaszą pęczak. Odchudzamy.

Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs, serów dojrzewających, wędlin, pieczonych, marynowanych i świeżych warzyw.

Z doświadczenia wiem, że jeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować smak sałatki wybierając 1-2 wyraziste składniki (u mnie suszone pomidory i oliwki), coś chrupiącego (świeży ogórek) i dodatek ziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin).

Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem.







Składniki (na 2-3 porcje):
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak
  • 1/2 dużej piersi z kurczaka
  • 1/3 szkl. czarnych oliwek
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 8 suszonych pomidorów
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • kolendra mielona, papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (może być olej, którym zalano suszone pomidory)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawiając kolendrą, papryką i solą. Mięso przełożyć z patelni na talerz, pozostawić do wystygnięcia.
  • Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • Suszone pomidory i oliwki pokroić na kawałki.
  • Natkę pietruszki i dymkę, umyć i posiekać.
  • Do dużej miski przełożyć: kaszę pęczak, usmażoną pierś z kurczaka, oliwki, ogórka, suszone pomidory, natkę, dymkę, przyprawić solą i pieprzem. Olej i sok z cytryny wymieszać i dodać do sałatki.
  • Sałatkę wstawić do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.


Smacznego

1 komentarz: