sobota, 5 września 2015

Szaszłyki z łososia. Odchudzamy.

Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj). Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo to kompletne danie, nie potrzeba już innych dodatków.
Bazą do tych szaszłyków jest łosoś, pozostałymi składnikami mogą być: papryka, cukinia, por, dymka, pieczarki, pomidorki koktajlowe.
Pieczony łosoś bardzo dobrze komponuje się z ananasem, mango i melonem. Z tych składników mogą powstać szaszłyki o egzotycznym charakterze.
Przygotowując szaszłyki z łososia używam patelni grillowej, którą wstawiam do piekarnika. Dzięki temu szaszłyki pieką się z każdej strony jednocześnie i nie trzeba ich obracać na patelni. Mięso łososia podczas pieczenia/smażenie może się łatwo się rozpada, więc jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków.




Składniki:
  • 40 dkg łososia (płat ze skórą)
  • 1 duża papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • liście pora lub cienki, młody por
Marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny
  • 3 łyżki posiekanego koperku


Przygotowanie:

  • Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  • Z łososia odciąć skórę i usunąć ości. Pokroić łososia na 2,5 cm kawałki, wymieszać z marynatą.
  • Pozostawić 3 łyżki marynaty i wymieszać ją z papryką pokrojoną w kostkę i porem podzielonym na liście (jeśli używacie młodego pora, pokroić go na 2,5 cm kawałki).
  • Składniki szaszłyków pozostawić na 1/2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty.
  • Następnie łososia przełożyć na sito, aby usunąć nadmiar marynaty.
  • Przygotowane składniki nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć na patelni grillowej.
  • Wstawić patelnię z szaszłykami na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Podczas pieczenia nie obracać szaszłyków, bo łosoś może się rozpadać.
  • Szaszłyki podawać skropione sokiem z cytryny.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz