piątek, 19 kwietnia 2019

Biała kiełbasa pieczona z młodą kapustą.

Biała kiełbasa, to produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów.
Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę: 
jako dodatek do żurku staropolskiego, 
klopsiki do barszczu wielkanocnego,
nadzienie do pieczeni,
pieczoną w cydrze,
w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą.
I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu.
Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem.



Składniki:

  • biała kiełbasa (surowa), 4 szt. to ok. 0,5 kg
  • pół młodej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 0,5 szkl. bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • do przyprawienia: sól, czarny mielony pieprz, duża szczypta cukru, wędzona słodka papryka


Przygotowanie:

  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do czasu aż się przeszkli. Następnie dodać kapustę pokrojoną w paski. Smażyć 5 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.
  • Przełożyć kapustę do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach (zapobiegnie to popękaniu podczas pieczenia) i ułożyć na kapuście. Kapustę podlać ciepłym bulionem. 
  • Naczynie z kapustą i kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec 25-30 minut.
  • Podawać na gorąco.

Smacznego

2 komentarze: