wtorek, 21 maja 2019

Makaron ze szparagami i oliwą truflową.

Makaron ze szparagami i oliwa truflową, to przepis na bardzo szybki w przygotowaniu obiad.
Dla oszczędności czasu i energii szparagi gotuję w garnku wraz z makaronem. No i po gotowaniu mam tylko jeden garnek do mycia.
To danie to pochwała prostoty, we włoskim stylu - niewiele składników, ale dobrej jakości.


Składniki:

  • Porcja spaghetti
  • kilka zielonych szparagów
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 - 2 łyżki parmezan lub grana padano
  • 1 łyżka migdałów pokrojonych w słupki lub płatki
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, odkroić twarde końce, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Migdały uprażyć na suchej patelni.
  • Parmezan utrzeć na tarce lub pokroić obieraczką do warzyw (ja zrobiłam właśnie tak).
  • W garnku zagotować osoloną wodę i dodać makaron, gotować zgodnie opisem z opakowania makaronu. Na moim makaronie podano czas gotowania 11-12 minut.
  • 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić do garnka szparagi.
  • Makaron i szparagi odcedzić na sicie, ponownie wrzucić do garnka i dodać oliwę z oliwek, delikatnie wymieszać.
  • Makaron i szparagi rozłożyć na talerze, skropić oliwą truflową, dodać parmezan, migdały i listki bazylii.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Takiego makaronu dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach pyszności. Taka prosta kuchnia świetnie smakuje. Bardzo apetyczne danko, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń