sobota, 16 maja 2020

Jajecznica z zielonymi szparagami.

Jajecznica z zielonymi szparagami w sezonie szparagowym, to obowiązkowa potrawa śniadaniowa.
Jajka i szparagi nie mają zbyt wyrazistego w smaku dlatego szczypiorek jest niezbędnym dodatkiem. 
Jeśli lubisz dodaj jeszcze dużą szczyptę czarnego mielonego pierzu.

Składniki:
  • 2 jajka ekologiczne
  • 2 duże, zielone szparagi
  • 1 cienka dymka
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • sól himalajska, czarny mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na niewielkie kawałki. 
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać szparagi, smażyć często mieszając.
  • Po 5 minutach dodać jajka, posypać szczyptą soli i czarnym mielonym pieprzem. 
  • Smażyć jajecznicę do momentu aż jajka zetną się.
  • Jajecznicę posypać pokrojoną dymką.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz