środa, 1 kwietnia 2020

Wegańska Jambalaya.

Jambalaya, to potrawa kuchni kreolskiej. Przepis podstawowy składa się z mieszanki różnych mięs i skorupiaków i ryżu.
Ja przygotowałam Jambalayę w wersji wegańskiej. Danie jest bardzo wyraziste, pełne smaków i aromatów.
Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy.


Składniki:

  • 2 szkl. białego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki sosu tabasco (zależy czy lubisz pikantne dania)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

do podania: garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry i szczypiorek z dymki

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju.
  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości.
  • Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię.
  • Gotować 20-30 minut, aż ryż prawie wchłonie bulion, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy ryż będzie miękki, dodać czerwoną fasolę i ciecierzycę, wymieszać i ewentualnie posolić jeśli będzie taka potrzeba.
  • Gdy Jambalaya podgrzeje się, podawać posypaną posiekaną pietruszkę, szczypiorkiem i skropioną sosem tabasco.


Smacznego


1 komentarz: