wtorek, 28 czerwca 2016

Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec

W czerwcu w kuchni Regionalnych Smaków przygotowałam Chłodnik litewski - zupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny.
Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od Litwinów, dziś jest ona szczególnie popularna na terenach Suwalszczyzny i Podlasia.
Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy  rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje się ją mniej kalorycznym kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym.
Obowiązkowym składnikiem są również świeże ogórki pokrojone w kosteczkę, a dla zaostrzenia smaku dodaje się rzodkiewkę.
Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować. 
Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki.
Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu.
W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu.
Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika.




Składniki:
  • 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków)
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szkl. maślanki naturalnej
  • 4 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek 
  • kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku
  • 1/4 szkl. siekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków
  • sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika
Przygotowanie:
  • Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
  • Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. 
  • Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać.
  • Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony.
  • Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził.
  • Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami, rzodkiewkami i koprem. Ziemniaki wyśmienicie smakują z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku.

Smacznego

1 komentarz: