wtorek, 7 kwietnia 2020

Jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka faszerowane pieczarkami, to klasyk pojawiający się u mnie na śniadaniu wielkanocnym. 
Bardzo lubię faszerowane jajka, ale robię je tylko na Wielkanoc. Przez resztę roku robię pasty jajeczne.
Tajemnicą przepisów na faszerowane jajka jest użycie niewielu składników, ale takich które są wyraziste w smaku. Ot cała sztuka ;)




Składniki:
  • 5 jajek eko
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1/2 średniej, białej cebuli
  • 1/2 szkl. pokrojonej zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki - dowolnych proporcjach)
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól himalajska - do smaku
  • pieprz czarny, mielony - do smaku
  • rzeżucha do przybrania (można zastąpić inną zieleniną)


Przygotowanie:
  • Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
  • Pieczarki umyć, pokroić drobno. 
  • Cebulę pokroić na niewielką kosteczkę.
  • Na patelni rozpuścić masło klarowane i dodać pokrojone pieczarki i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając. 
  • Pieczarki puszczą wodę, smażyć je do czasu, aż woda całkowicie odparuje. Następnie wystudzić.
  • Żółtka rozgnieść widelcem, wymieszać z wystudzonymi pieczarkami, zieleniną i łyżką majonezu.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli farsz nie będzie wystarczająco zwarty dodać jeszcze łyżkę majonezu.
  • Faszerować połówki jajek. Na jedną połówkę nałożyć ok. 2 łyżeczki farszu i docisnąć delikatnie.
  • ułożyć jajka na półmisku, przyozdobić rzeżuchą.
  • Jajka faszerowane podaje się na zimno.

Smacznego


1 komentarz: