poniedziałek, 15 czerwca 2020

Dressing francuski i włoski. Sosy do sałaty.

Sos do sałaty, to podstawa pysznej sałatki.
Wybierz jeden z sosów: francuski lub włoski, dodaj kilka garści różnych listków i danie gotowe.
Do przygotowania sałaty użyłam: roszponki, rukoli, szczawiu czerwonego, szpinaku baby, natki pietruszki i kolendry. Niektóre nazwy mogą wydać się ciut egzotyczne, ale to żadne cuda, znajdziesz je na półkach w dużych sklepach.
Oba sosy to klasyka mojej kuchni. Włoski jest kwaśno-słodki, a francuski nieco ostrzejszy za sprawą musztardy i czosnku.


Sos FRANCUSKI - Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Sos FRANCUSKI - Przygotowanie:

  • Obrać i drobno posiekać ząbek czosnku.
  • Do słoika dodać czosnek, sól, cukier, pieprz, ocet jabłkowy, musztardę, oliwę.
  • Zakręcić słoik, mocno nim potrząsać do momentu aż cukier i sól rozpuszczą się.
  • Skropić sosem liście sałaty, delikatnie wymieszać.





Sos WŁOSKI - Składniki:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Sos WŁOSKI - Przygotowanie:
  • Do słoika dodać sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwę.
  • Zakręcić słoik, mocno nim potrząsać do momentu aż sól się rozpuści.
  • Skropić sosem liście sałaty, delikatnie wymieszać.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz