Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie.
Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.
Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne.
Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.
Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko.
Składniki ciasta:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- żółtko do posmarowania pierogów
- 4 udka kurczaka (bez skóry)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- niewielki kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżki masła
- łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku
- Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
- Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
- Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa.
- Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.
- Wyrobić farsz na gładką masę.
Przygotowanie ciasta:
- Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.
- Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.
- Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.
- Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
- Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego